sobota 21. januára 2012

Voliť či nevoliť - tak by otázka stáť nemala.

V jednej z diskusií na G+ vznikol názor, že diskutujúci je mladý a má toho tu dosť a asi pôjde von, tam kde je lepšie.Áno samozrejme je aj taká možnosť. Len emigrácia dnes už nemôže byť politická, len ekonomická.


Pri tej príležitosti ma napadlo, že sú v podstate sú tri druhy krajín: demokratické, absolutiskické a chaotické.


1. Demokratické krajiny: stoja za prd, máme s týmto typom aktuálne skúsenosti. Ale nie sú také pretože  systém nefunguje. ALE sú také preto, že si málo uplatňujeme svoju moc = právo. Politici by tu mali byť v službe občanom, my sme im však dali možnosť sa správať ako v absolutistickej krajine.
2. Absolutizmus: socialistický, islamský, feudalistický, ... tých len čaká revolúcia a voľba ako pokračovať. Tento systém sme si odskúšali, a mnohý z nás si to pamätajú. Nebol to úplný absolutizmus, mali sme aj práva, len vyžadoval od ľudí byť podobný normálu. Akékoľvek výtŕčanie bolo skôr či neskôr potlačené.
3. Chaos: asi väčšina Afriky, niektoré nekonečnou revolúciou zmietané Juho Americké štáty. Tam nevieš kto je kto a kto ťa v rámci šírenia jeho slobody zastrelí.

Človek si teda slobodne môže vybrať, ale z vyššie uvedených možností je pre mňa stále najlepšia voľba demokracia. A i napriek jej množstve chýb je vylepšiteľná pomocou občanov. Naopak ostatné dve dávajú voľné možnosti iba úzkej skupine "mocných".



Teraz si môžeme vybrať kam chceme patriť a podľa toho sa správať. Ak k 1 tak potom otázka z názvu je ozaj zbytočná. Voliť je osobná povinnosť,  následne ale začína pokračovanie tejto voľby: dožadovať sa práva na otázky a informácie. Angažovať sa za viac demokracie. 


Kedže je to môj blog - odporúčam vám voliť 19 - strana +1 hlas, ale rozhodnutie je na vás. To je jedna z výhod demokracie - môžte si voliť voľbu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára