nedeľa 22. januára 2012

Cenzúra vs. zábava - kam sa podeje ľudstvo ďalej?

V nedávnej minulosti som niekoľkokrát narazil na porovnanie dvoch možností vývoja spoločnosti. Obe sú založené na zaujímavých knihách: 1984 od Georgea Orwella a Brave New World od Aldousa Huxleya.


Pojmy
Orwellova vízia - totalita, maximálna kontrola (Veľký brat, ...), cenzúra, jednotné vyjadrovanie a pod. sk.wikipedia.org/wiki/1984_(román)
Huxleyova vízia - nadbytok informácií a zábavy spôsobuje zahltenie, nezáujem a výsledok je pasivita.  cs.wikipedia.org/wiki/Konec_civilizace

Vývoj u nás
Keďže som začal hlbšie chápať svet ešte za socializmu, tak mi budúci vývoj pripomínal najmä knihu 1984 - svet totálnej kontroly a cenzúry. Režim dovolil len vybrané zdroje informácií. Napríklad sme vedeli, že "nejaká" charta 77 je zlá, ale málokto vôbec vedel čo sa v nej píše. Keď emigroval umelec (Matuška, Kukura, Kryl a iní), ich diela zmizli a boli zakázané. Toto sú len príklady čo sa dialo.

Potom prišla zmena (1989) a asi väčšina z nás si hovorila, že našťastie taký vývoj už nehrozí.  Postupom času sa naša spoločnosť začala blížiť vývoju z druhej knihy - Huxleyov svet. Namiesto pred tým, dvoch programov STV1 a STV2, ktoré aj tak nevysielali celý deň, sme "zrazu" mali programov plnú telku - STV1, STV2, STV3, Markíza, JOJ, Doma, JOJ plus, NOVA, Prima, ČT1, ČT2, MTV, CNN, BBC, RTL, Pro 7 a stovky iných na satelitoch. Tieto TV kanály nám priniesli "Mojsejovcov", "Vyvolených", "Big Bratov", "superstar" a iné. Prišiel internet, následne Facebook, Twitter.

Za posledné roky prišlo niekoľko volieb na rôznych úrovniach, od komunálnych po európske voľby. Účasť na voľbách sa postupne znižovala z množstva dôvodov. Ako dva najdôležitejšie vidím tieto: takmer neustála voľba "menšieho zla" a taktiež minimálna zmena v politike po voľbách. Medzi to aj nejaké tie referendá - zväčša neúspešné. Popritom som začal mať viac a viac hlbší pocit, že Orwella u nás plne nahradí Huxley.

Našťastie súčasný vývoj ukazuje, že sa množstvo angažovaných ľudí zväčšuje a zdá sa, že smer vývoja nebude podliehať týmto románom.

Americký vývoj
Zaujímavé, avšak nie dobré, sa to zdá v Spojených štátoch amerických. Tam ako by sa ani nevedeli trochu poučiť z histórie. Súčasný vládny a štátny trend ide k hlbšiemu presadzovaní orwellovského vývoja - policajné zásahy proti hnutiam "Occupy", stíhanie zakladateľa wikileaks, SOPA a PIPA návrhy zákonov a v poslednej dobe aj zásah proti megaupload. To všetko a ďalšie ukazuje, že štátna moc stráca reálnu víziu a smerovanie a snaží sa udržať silnejším útlakom. Zatiaľ to našťastie vyzerá, že tlak moci obyvateľov je aspoň v rovnováhe s týmto zlým smerom vývoja. Ale iba budúcnosť ukáže.

Záver
Znovu chcem aj týmto článkom apelovať na voličov aby využili svoje právo na voľbu a nepodali sa ani Orwellovi, a už vôbec nie Huxleymu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára